onsdag 28. september 2011

Tannfelling og lam valp

Jeg har observert en noe høyere skadefrekvens på valper i tannfellingsperioden. Vi som har hunder med hengeører, ser ofte at ørene ikke henger så pent i samme periode. Når jeg undersøker disse valpene synes jeg de kjennes mer bevegelige ut da enn i andre perioder. Nesten litt slarkete. Jeg har fulgt/følger deler av 4 kull med Boxervalper fra de er 8 uker til ca 12 mnd og kan dermed sammenligne funn og bevegelighet på samme hund med 1 mnd mellomrom. Veldig interessant, synes jeg. Også andre raser kommer innom som valper, og da ser jeg samme tendensen.
En Leonbergervalp kom hit forrige uke. Han startet dagen med å være lam. Eier måtte løfte han i opp hver morgen, og så klarte han å gå. Ble han ikke løftet, slepte han bakbena etter seg.
Ved mønstring her hadde valpen veldig trange bakbensbevegelser og brukte ryggen lite når han gikk. Valper har stort sett veldig mye bevegelse i ryggen, så dette skilte seg veldig ut. Han hadde kraftige låsninger (dårlig bevegelse i ledd) i både nakke, overgang manke/lend og korsrygg.
Etter behandling har han kun hatt en liten episode med sleping, men hvor han selv klarte å komme seg opp.
Disse problemene hadde startet omtrent samtidig med tannfelling. Om det er pga "slarking" i ryggleddene (da får de lettere låsninger) eller om han skadet seg i den perioden vet vi ikke. Men det er i alle fall veldig morsomt med så dramatisk bedring på et såpass stort problem.
Ved kontroll denne uken så jeg en helt annen bevegelighet i valpens rygg, og han hadde blitt en skikkelig rampete valp. Tidligere var han en veldig "snill" valp, som ikke fant på så mye.

Det kan kanskje være greit å være litt forsiktig med hva valpen er med på av lek og aktiviteter spesielt rundt tannfelling. Sånn for sikkerhets skyld :-)

Ingen kommentarer: